Grip op grond voor de gemeente Dongen
De strategische inzet van grond- en grondbeleidsinstrumenten kunnen bijdragen aan het verwezenlijken van maatschappelijke doelstellingen, waaronder de uitvoering van het door de Rijksoverheid geformuleerde woningbouwprogramma om tot en met 2030 in te zetten op de bouw van 900.000 woningen.
Uitgelichte informatie
- begin 2024
- gemeente Dongen
- grondstrategie / instrumenten voorkeursrecht en onteigening
- Ilze Bottram en Stijn Berns
Grondstrategie voor enkele potentiële locaties voor woningbouw
Overheden kunnen met de inzet van het juiste gereedschap sturen op grondeigendom en/of de ontwikkeling daarvan. Sturen zonder grondeigendom is in het algemeen ook goed mogelijk, maar als een overheid in staat is om alle beschikbare instrumenten slim in te zetten, dan geeft die combinatie de meeste garantie voor het behalen van het (maatschappelijke) doel. De wijze waarop grip kan worden verkregen op de uitvoering is nadrukkelijk een keuze die overheden kunnen maken.
De inrichting en koppeling tussen het grondbeleids-, ruimtelijk, financieel en juridisch instrumentarium is bij iedere locatieontwikkeling opnieuw maatwerk. Elke ontwikkeling heeft een andere omvang en kent zijn eigen grondposities en ruimtelijke context. Door in een vroegtijdig stadium in scenario’s te denken, ontstaat de meeste garantie voor het succesvol inzetten van de instrumentaria. Bovendien bevordert deze werkwijze de minnelijke onderhandelingen. grondbeleidsinstrumenten kunnen bij onderhandelingen als stok achter de deur fungeren. De inzet van eventuele dwangmiddelen (voorkeursrecht en/of onteigening) kunnen daar een onderdeel van zijn.
“Dank voor het aangepaste advies. Wij kunnen ons geheel vinden in de aanpassingen en beschouwen de opdracht hiermee als voldaan. Met dit advies kunnen wij op een goede wijze verder.“
gemeente Dongen
Ook geïnteresseerd in een grondstrategie?
Ilze Bottram en Stijn Berns vertellen je er graag meer over.
Of stuur een bericht naar info@gloudemans.nl