Financieel strategische ondersteuning gebiedsontwikkelingen gemeente Amstelveen/Aalsmeer
De gemeenten Amstelveen/Aalsmeer zijn twee gemeenten gelegen net onder Amsterdam, die ambtelijk samen en bestuurlijk apart zijn. Amstelveen/Aalsmeer hebben een forse doelstelling voor het realiseren van woningen, bedrijvigheid en voorzieningen. Maar het grondgebied, dat voor gebiedsontwikkeling gebruikt kan worden, is beperkt door onder andere de aanwezigheid van Schiphol, snelwegen en agrarisch / polderlandschap. Daarnaast is deze plek in Nederland zeer gewild voor ontwikkelende partijen of speculerende partijen. Dat maakt gebiedsontwikkeling in Amstelveen/Aalsmeer een uitdaging op meerdere vlakken.
Uitgelichte informatie
- vanaf 2019
- gemeente Amstelveen / Aalsmeer
- gebiedseconomie, kostenverhaal, financiële ontwikkelingsstrategie
- Robbin Bouten
Ontwikkelingsstrategieën
Binnen het team planeconomie ontstond in 2019 de vraag voor ondersteuning voor een aantal gebiedsontwikkelingen, die binnen de gemeente in de opstartfase, doorstartfase en/of in de fase van heroverweging zaten. Voor de gebiedsontwikkeling De Scheg en Bedrijventerrein Amstelveen Zuid (BTAZ) werd vooral financieel-strategische capaciteit gevraagd, omdat de gemeente niet of nauwelijks grondeigendom in deze twee plangebieden had of van plan was te gaan hebben. Deze beleidskeuze in combinatie met enerzijds versnipperd grondeigendom en anderzijds grondeigendom bij nagenoeg één en dezelfde eigenaar vroeg om het uitdenken van (financiële) ontwikkelingsstrategieën.
Financieel kader vastgesteld
Samen met het projectteam is ingezet op zoveel als mogelijk samenwerken met grondeigenaren, maar is vooral ingezet op het planologisch mogelijk maken van gebiedsontwikkeling waarbij de kaders voor ontwikkeling door de gemeente zijn vastgelegd in het bestemmingsplan. Aanvullend is gewerkt met het verzekeren van het gemeentelijk kostenverhaal via anterieure overeenkomsten in combinatie met het vaststellen van exploitatieplannen. Deze exploitatieplannen hebben naast het financiële aspect van het kostenverhaal ook regels en eisen in zich voor de uitvoering van werken, werkzaamheden én voor de verlening van omgevingsvergunningen. Hiermee is ook financieel het kader vastgesteld, waarbinnen de gebiedsontwikkeling moet plaatsvinden.
Zekerheid voor gemeente en grondeigenaren
Of het de voortgang van de ontwikkeling van het gebied heeft versneld? Dat is achteraf lastig te zeggen. Maar door op een andere manier gebiedsontwikkeling te benaderen, tot op wettelijke hoogte kosten verhalen en door de bestemming zorgvuldig voor te bereiden en vast te stellen, is er wel beweging en zekerheid voor zowel de gemeente als voor de grondeigenaren gekomen!
Geïnteresseerd in een financieel-strategische blik op uw project of gebiedsontwikkeling?
Robbin Bouten vertelt je er graag meer over. Of stuur een bericht naar info@gloudemans.nl