Gloudemans Expertise Gebiedseconomie

Financiële regie

Bij ruimtelijke ontwikkelingen spelen geld en financiën altijd een rol. Onze gebiedseconomen helpen u om inzicht te krijgen in de financiële haalbaarheid van het gebied of de ruimtelijke ontwikkeling. Zij maken de financiële gevolgen van ruimtelijke keuzes al in een vroeg stadium inzichtelijk en stellen optimalisaties voor.

Vanuit een helikopterview leggen onze gebiedseconomen de verbanden met andere vakgebieden: ruimtelijke kwaliteit, juridische kaders en ook beleid. Naast inzicht in de financiële haalbaarheid van uw ruimtelijk plan, brengt Gloudemans met scenarioanalyses ook verschillende varianten in kaart.

Financiële haalbaarheidsanalyse

Als er een initiatief is voor een bouwplan of als er een visie voor een gebied is opgesteld, is de exacte invulling vaak nog onduidelijk. Het definitieve plan moet nog nader worden uitgewerkt. Een financiële haalbaarheidsanalyse of scenarioanalyse zorgt al in een vroeg stadium voor inzicht in de financiële haalbaarheid van verschillende scenario’s. Zo kunt u een keuze maken of actief of faciliterend grondbeleid wenselijk is. Bijvoorbeeld of u de gronden in het plangebied wilt verwerven of juist afspraken maakt met een ontwikkelende partij.

Ook het in kaart brengen van onzekerheden, risico’s en kansen die van invloed zijn op de gebiedsontwikkeling, is onderdeel van onze scenarioanalyses. Onze gebiedseconomen analyseren niet alleen de financiële kaders, maar onderzoeken ook of andere randvoorwaarden of beleidsmatige uitgangspunten invloed hebben op de ontwikkelingen. Er kunnen ruimtelijke beperkingen zijn, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van hindercirkels of eisen voor het woningbouwprogramma vanuit het woonbeleid.

Rekenen en tekenen tijdens de planvorming

Tijdens het planvormingsproces, van een initiatief tot de realisatie, wordt ook de financiële haalbaarheid van grof naar fijn uitgewerkt. Onze gebiedseconomen ‘rekenen’ voor u aan de financiële haalbaarheid naarmate ook het ‘tekenen’ vordert. Door de ruimtelijke uitwerking en de financiële haalbaarheid gelijk te laten lopen, versterken deze elkaar en zo kan het optimale ruimtelijke plan worden uitgewerkt. Onze gebiedseconomen zijn indien gewenst onderdeel van de projectgroep, waarbij zij afstemming houden met onder andere de stedenbouwkundigen, civiel technisch adviseurs en de andere vakdisciplines bij een gebiedsontwikkeling.

Door te rekenen aan grond, gebieden en gebouwen ontstaat inzicht in de haalbaarheid of de waarde van uw (grond)eigendom nu, straks of bij verkoop. Wij stellen voor u een grondexploitatie, vastgoedexploitatie of opstalexploitatie op of combineren deze onderdelen van een gebiedsexploitatie. In onderstaand figuur is opgenomen hoe deze exploitaties zich tot elkaar verhouden en hoe deze invloed op elkaar hebben.

Door middel van de residuele methode kunt u ook inzicht krijgen in de waarde van uw eigendom of van te verwerven locaties en gronden. Deze methode kan zowel voor de residuele grondwaarde (bouwrijpe grond) als voor de residuele waarde (ruwe grond) worden uitgevoerd.

Risicoanalyse

Een gebieds- en grondexploitatie gaat uit van het meest waarschijnlijke scenario behorende bij de beoogde ontwikkeling. In de praktijk zal de daadwerkelijke realisatie altijd afwijken van dit meest waarschijnlijke scenario. Er doen zich altijd omstandigheden voor die niet voorzien zijn, bijvoorbeeld vertraging in de uitvoering of onverwachte kosten. Het verwachte resultaat van dit meest waarschijnlijke scenario is daarom nooit gelijk aan het uiteindelijke resultaat.

Als Gloudemans een risicoanalyse uitvoert, bepalen we samen met u de bandbreedte waarbinnen het resultaat zich zal bevinden. De risicoanalyse geeft niet alleen inzicht in de bedreigingen, maar zeker ook in de kansen van uw project. Door het opstellen van een risicoanalyse krijgt u een betrouwbaar en goed inzicht in uw project en kunt u beheersmaatregelen nemen.

Second opinion

Tot slot levert Gloudemans second opinions op grondexploitaties, berekeningen of haalbaarheidsanalyses, die door u of andere partijen zijn opgesteld voor een gebiedsontwikkeling. In een second opinion toetsen we of de ruimtelijke uitgangspunten, kosten, opbrengsten en parameters marktconform zijn. Vervolgens beoordelen we het resultaat van de berekening of de residuele waarde van de grond op plausibiliteit en marktconformiteit.

Advies van onze experts nodig?

Wilt u meer weten of kunnen we helpen om uw gebiedsontwikkeling mogelijk te maken binnen de gestelde financiële kaders? Neem dan contact op met Robbin Bouten.

contact

Onze projecten

Projecten van Gloudemans

Financieel strategische ondersteuning gebiedsontwikkelingen gemeente Amstelveen/Aalsmeer

De gemeenten Amstelveen/Aalsmeer zijn twee gemeenten gelegen net onder Amsterdam, die ambtelijk samen en bestuurlijk apart zijn. Amstelveen/Aalsmeer hebben een forse doelstelling voor het realiseren van woningen, bedrijvigheid en voorzieningen. Maar het grondgebied, dat voor gebiedsontwikkeling gebruikt kan worden, is beperkt door onder andere de aanwezigheid van Schiphol, snelwegen en agrarisch / polderlandschap. Daarnaast is deze plek in Nederland zeer gewild voor ontwikkelende partijen of speculerende partijen. Dat maakt gebiedsontwikkeling in Amstelveen/Aalsmeer een uitdaging op meerdere vlakken.
Ontdek meer
Projecten van Gloudemans

Planeconomische ondersteuning Vroonacker IV

Bij deze ontwikkellocatie aan de rand van de kern Diessen, gemeente Hilvarenbeek zijn wij als Gloudemans op verschillende onderdelen betrokken. We zijn gestart met het begeleiden van de haalbaarheidsanalyse, daarna zijn we het project intern financieel gaan begeleiden, stellen we het exploitatieplan op en gebruiken we deze casus voor een gastcollege aan de opleiding Vastgoedkunde van Fontys te Eindhoven.
Ontdek meer
Projecten van Gloudemans

Centrumplan Waddinxveen

Een nieuw centrum voor Waddinxveen. In het afgelopen decennia is het voormalige winkelcentrum van Waddinxveen geamoveerd om de realisatie van het nieuwe centrum mogelijk te maken. Dit nieuwe winkelcentrum, het Gouweplein, vormt de nieuwe voorzieningen locatie van Waddinxveen. Er zijn diversie pleinen, winkelstraten, groen en een parkeergarage gerealiseerd. Deze maken onderdeel uit van het programma van 260 huur- en koopwoningen met bijna 20.000 m2 winkelruimte en diverse voorzieningen.
Ontdek meer

Gloudemans voor het land van morgen