1 april 2022
Een praktische insteek voor selectieprocedures
De Reiswijzer Gebiedsontwikkeling 2019 is nog maar ‘net’ uit en met de woningnood – die nog nooit zo hoog is geweest – moeten we ons alweer beraden over een nieuwe praktische insteek voor een verwachte ‘hoos’ aan selectieprocedures. Maar hoe zorgen we dat deze praktische insteek er ook daadwerkelijk gaat komen? Versimpelde verkoopprocedures en tenderbeleid zijn de oplossing.
Nadere uitleg met Didam-arrest
Met het Didam-arrest heeft de Hoge Raad een nadere uitleg gegeven aan het gelijkheidsbeginsel bij de verkoop van onroerende zaken door de overheid. Het uitgangspunt daarbij is het bieden van mededingingsruimte door middel van selectieprocedures met passende mate van openbaarheid. Een tijdswinst zijn de selectieprocedures in deze tijd van woning schaarste zeker niet. Toch bieden selectieprocedures overheden een mooie kans om hun economische, ruimtelijke, maatschappelijke, circulaire én duurzame ambities waar te maken bij de ontwikkeling van een nieuw (of te vernieuwen) gebied in Nederland.
Versimpelde verkoopprocedures
Aangezien er minder één op één verkocht kan worden, is de grootste uitdaging op dit moment het zo praktisch mogelijk vormgeven van selectieprocedures. In onze ogen sluiten versimpelde verkoopprocedures met veelal openbare voorselecties hier het beste bij aan ofwel sterk vereenvoudigde openbare procedures als de kring van gegadigden overzichtelijk is. Daarbij is het belangrijk dat de selecties voor potentiële gegadigden weinig tijd en energie kosten én een snelle doorlooptijd hebben.
Tenderbeleid
Veel overheden hanteren het tenderbeleid al voor het selecteren van partijen bij de verkoop van onroerende zaken. Als aanvulling op of aanpassing van het bestaande tenderbeleid, doen overheden er in het kader van het Didam-arrest goed aan om regels op te nemen voor eenvoudige en praktische selectieprocedures. Thema’s als circulariteit, duurzaamheid en toekomstbestendigheid kunnen hierin ook een plek krijgen.
Gloudemans tenderteam
Sinds de start van 2022 heeft Gloudemans de expertise van tenders eigengemaakt middels een tenderteam. Vanuit het tenderteam begeleiden we selectieprocedures van a tot z. Ook geven we advies over het versimpelen van selectieprocedures én brainstormen we graag mee over de beoordelingscriteria en het opstellen van tenderbeleid. Nieuwsgierig naar uw mogelijkheden op het gebied van tenders? Neem dan gerust contact op met Hélène Schepens.