Helpdesk Didam
Sinds het Didam-arrest van 26 november 2021, moeten er meer openbare selectieprocedures georganiseerd worden op basis van het gelijkheidsbeginsel. Het een-op-een uitgeven van grond door overheden is namelijk aan banden gelegd. In de praktijk betekent dit: meer tenderen. Gloudemans brengt veel Didam-advies uit.
Uitgelichte informatie
- Hélène Schepens
- aanbesteden en selecteren
Op basis van rechterlijke uitspraken, wordt steeds duidelijker wat mogelijke uitzonderingen zijn op het gelijkheidsbeginsel en dus op het organiseren van openbare selectieprocedures.
De ‘Handreiking implementatie van het arrest Didam in het gemeentelijk grond(uitgifte) beleid ten behoeve van vastgoed en gebiedsontwikkeling’ van november 2022, geeft houvast. Toch is en blijft elke casus maatwerk, waarbij de omstandigheden bepalen of er sprake is van een uitzondering op Didam of dat er een openbare selectie georganiseerd moet worden bij de uitgifte van grond.
In 2022 bracht Gloudemans veel Didam-advies uit. Bijvoorbeeld bij reeds gesloten overeenkomsten, het een-op-een verkopen van grond aan woningcorporaties, het verpachten van grond en de mogelijkheden van grondruil of bouwclaimovereenkomsten na Didam. Ook bij vragen over de publicatieplicht en het opnemen van standaard Didam-bepalingen in overeenkomsten helpen we graag. Heeft u een vraag gerelateerd aan Didam? Neem vooral eens contact op met ons!